Wykonanie

Ciasto
marchewkowe jest
hitem w moim domu. Szukając nowych pomysłów i dodatków postanowiłam upiec tym razem babeczki
marchewkowe z
żurawiną. Miałam akurat resztki z sokowirówki, których nie lubię wyrzucać, także zabrałam się do pracy.Dziś zjedliśmy babeczki jako deser, a jutro zabiorę je do pracy na drugie śniadanie. Słodko i zdrowo.SKŁADNIKI(na 12 babeczek)2 szklanki potartej
marchewki1 1/2 szklanki
mąki razowej3/4 szklanki
ksylitolu3
jajka3/4 szklanki
oleju1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
suszonej żurawiny3 łyżki
wódki żurawinowej3 łyżki wrzątku1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli morskiejPRZEPISDo małej miseczki przekładamy
żurawinę, zalewamy ją wrzątkiem i
wódką - odstawiamy na 30 minut.
Jajka ubijamy z
ksylitolem do uzyskania jasnej piany, następnie wlewamy
olej i dalej miksujemy.Dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cynamon - wszystko razem mieszamy łyżką.Na koniec dodajemy
żurawinę z zalewą oraz
marchewkę i mieszamy.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Masę przekładamy do silikonowych foremek (których nie musimy natłuszczać) lub tradycyjnych foremek do muffinek. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać trochę
wody.Pieczemy ok 25 - 30 minut, do suchego patyczka.Po upieczeniu babeczki przekładamy na kratkę do ostygnięcia.. chociaż gorące też są bardzo smaczne ;p