Wykonanie

To nie jest przepis FIT!!To jest tak cudowne w smaku połączenie
boczku i suszonych
śliwek, które całą noc naciągały aromatem świąt, że można się na chwilę zapomnieć :)Oglądałam przed świętami programy kulinarne, a w jednym z nich przygotowano coś podobnego.. musiałam sama tego spróbować.W tytule jest sformułowanie 'świąteczne', chociaż już po świętach smak i składniki typowo świąteczne.A propozycja
śliwek w
boczku idealnie sprawdzi się jako sylwestrowa przekąska.

SKŁADNIKI7 cienkich plastrów
boczku14 suszonych
śliwek1 torebka zielonej
herbaty200 ml wrzątku1/2 gwiazdki
anyżu1/2 laski
cynamonu3
goździki2 suszone
papryczki chiliPRZEPISDo miseczki wkładamy torebkę
herbaty i zalewamy wrzątkiem.Do parzącej się
herbaty wrzucamy
śliwki,
anyż,
cynamon,
goździki i
papryczki chili - zostawiamy do ostygnięcia, wyciągamy torebkę
herbaty i wkładamy miseczkę na noc do lodówki.Następnego dnia wyciągamy
śliwki z zalewy.Plastry
boczku kroimy na pół.Każdą
śliwkę zawijamy w
boczek i przekłuwamy wykałaczką, żeby
boczek się nie rozwinął.Na rozgrzanej patelni układamy wszystkie zawinięte
śliwki, zmniejszamy ogień i smażymy (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się on z
boczku) z każdej strony do zrumienienia się
boczku.Na koniec podlewamy 4-5 łyżkami nasze
śliwki i chwilę dusimy, aż płyn się zredukuje.
Śliwki w
boczku można zjeść na ciepło lub zimno.Jeszcze mały pomysł na wykorzystanie aromatycznej zalewy ze
śliwek:Po ściągnięciu z patelni naszych
śliwek wlewamy na patelnię pozostałą zalewę, zagotowujemy i dodajemy trochę
mąki kukurydzianej do zagęszczenia - mieszamy. Ściągamy z ognia, jeśli pojawią się grudki sos musimy przecedzić przez drobne sitko.Takim sposobem otrzymamy pyszny, słodkawy, aromatyczny sos, np. do pierogów z
mięsem.