ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Po świątecznych przygotowaniach i objadaniu się tymi wszystkimi smakołykami nadchodzi czas na coś nie wymagającego, ale równie dobrego, jak świąteczne potrawy. I to jest odpowiedni moment na zupę cebulową, którą zrobimy w pół godziny :)
SKŁADNIKI
4 cebule
4 l wody
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
ok 50 g żółtego sera startego na grubych oczkach
2 kromki chleba razowego (lub pszennego)
koperek
pieprz
czosnek staropolski
1 łyżka oliwy z oliwek
PRZEPIS
Cebulę kroimy w grubsze piórka i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy czosnek. Zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy zupę ok 25 minut - aż cebula zrobi się miękka i odda smak :)
Chleb kroimy w kostkę na grzanki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojony chleb i zmniejszamy ogień do minimum, żeby nie spalić grzanek - musimy je podpiec, wysuszyć.
Grzanki podpiekamy na patelni kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec posypujemy czosnkiem staropolskim.
Kiedy zupa jest już gotowa, doprawiamy do smaku pieprzem i wlewamy porcję do miski, wrzucamy grzanki oraz żółty ser (wg uznania).
Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Na grzanki można użyć czerstwego pieczywa - osobiście zawsze używam wysuszonych kromek, po pierwsze dlatego, żeby nie wyrzucać starego chleba, a po drugie dlatego, że z takiego pieczywa grzanki smakują lepiej (i nie chłoną tyle tłuszczu z patelni:)
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/04/zupa-cebulowa.html