Wykonanie

Po świątecznych przygotowaniach i objadaniu się tymi wszystkimi smakołykami nadchodzi czas na coś nie wymagającego, ale równie dobrego, jak świąteczne potrawy. I to jest odpowiedni moment na zupę
cebulową, którą zrobimy w pół godziny :)

SKŁADNIKI4
cebule4 l
wody2 ząbki
czosnku1
kostka rosołowaok 50 g
żółtego sera startego na grubych oczkach2 kromki
chleba razowego (lub pszennego)
koperekpieprzczosnek staropolski1 łyżka
oliwy z oliwekPRZEPIS
Cebulę kroimy w grubsze piórka i wrzucamy do garnka z
wodą. Dodajemy
czosnek. Zagotowujemy.Zmniejszamy ogień, dodajemy
kostkę rosołową. Gotujemy zupę ok 25 minut - aż
cebula zrobi się miękka i odda smak :)
Chleb kroimy w kostkę na grzanki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy
oliwę, wrzucamy pokrojony
chleb i zmniejszamy ogień do minimum, żeby nie spalić grzanek - musimy je podpiec, wysuszyć.Grzanki podpiekamy na patelni kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec posypujemy
czosnkiem staropolskim.Kiedy zupa jest już gotowa, doprawiamy do smaku
pieprzem i wlewamy porcję do miski, wrzucamy grzanki oraz
żółty ser (wg uznania).Na koniec posypujemy posiekanym
koperkiem.Na grzanki można użyć czerstwego
pieczywa - osobiście zawsze używam wysuszonych kromek, po pierwsze dlatego, żeby nie wyrzucać starego
chleba, a po drugie dlatego, że z takiego
pieczywa grzanki smakują lepiej (i nie chłoną tyle tłuszczu z patelni:)