Wykonanie
Ostatnio w mojej pracy wszystko kręci się wokół
imbiru, co prawda nie pod względem spożywczym, a raczej "upiększającym", ale natchnęło mnie to do wyleczenia się z małego przeziębienia, które wszystkich teraz dopada w czasie tej niestabilnej pogody - mnie również. Na szybciocha ugotowałam zupę, wg mnie w klimacie orientalnym, z mocnym akcentem
imbiru. Na drugi dzień byłam już zdrowa :) Także polecam wszystkim przeziębionym..

SKŁADNIKI5 białych części
pora4 cm korzenia
imbiru1
kostka rosołowa2 kromki
chleba razowegomały kawałek czerwonej
papryczki chilisólpieprz1 łyżka
natki pietruszkiPRZEPISDo dużego garnka wlewamy
wodę, ok 2 litry.
Pory kroimy wzdłuż i dokładnie myjemy,
imbir kroimy w plastry i wszystko wrzucamy do garnka.Zagotowujemy, dodajemy
kostkę rosołową i gotujemy jeszcze przez chwilę.W tym czasie kromki
chleba kroimy na grzanki i "wysuszamy" je na patelni z niewielką ilością
oliwy na małym ogniu.Zupę blendujemy na gładką konsystencję, doprawiamy
solą i
pieprzem.Nalewamy zupę do miski, posypujemy
natką pietruszki, dodajmy grzanki i pokrojone
chili.