ßßß Cookit - przepis na Podpłomyk na szybką kolację

Podpłomyk na szybką kolację

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu zmuszona przez męża do zrobienia kolacji, przy prawie pustej lodówce i potrzebie natychmiastowego zaspokojenia głodu, musiałam wymyślić coś co byłoby proste i szybkie w wykonaniu.
Podpłomyki usmażone na patelni z pomidorem i mozzarellą.. pychota :)
SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej
125 ml wody
1 łyżka oleju
sól
2 małe pomidory
1/2 cebuli
1 opakowaniu sera mozzarella
pieprz
przyprawa do pomidorów i mozzarelli
tłuszcz do smażenia
PRZEPIS
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę, olej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.
Pomidory, mozzarellę i cebulę kroimy w plastry.
Rozgrzewamy dużą patelnię.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy (na grubość ok 0 , 5 cm) na kształt koła o średnicy naszej patelni (jeśli nie mamy dużej patelni możemy użyć mniejszej, ale wtedy ciasto dzielimy na mniejsze części - tak aby rozwałkowany placek nie przekraczał średnicy patelni).
Cisto umieszczamy na patelni, zmniejszamy ogień i smażymy-pieczemy chwilę, aż spód się zarumieni, następnie przewracamy na drugą stronę.
Na już upieczonej stronie układamy mozzarellę, pomidora i cebulę. Po zarumienieniu się drugiej strony przekładamy podpłomyk na talerz i doprawiamy.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/03/podpomyk-na-szybka-kolacje.html