Wykonanie
Jakiś czas temu zmuszona przez
męża do zrobienia kolacji, przy prawie pustej lodówce i potrzebie natychmiastowego zaspokojenia głodu, musiałam wymyślić coś co byłoby proste i szybkie w wykonaniu.Podpłomyki usmażone na patelni z
pomidorem i
mozzarellą.. pychota :)

SKŁADNIKI250 g
mąki pszennej125 ml
wody1 łyżka
olejusól2 małe
pomidory1/2
cebuli1 opakowaniu
sera mozzarellapieprzprzyprawa do
pomidorów i
mozzarellitłuszcz do smażeniaPRZEPIS
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy
wodę,
olej i szczyptę
soli. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.
Pomidory,
mozzarellę i
cebulę kroimy w plastry.Rozgrzewamy dużą patelnię.Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy (na grubość ok 0 , 5 cm) na kształt koła o średnicy naszej patelni (jeśli nie mamy dużej patelni możemy użyć mniejszej, ale wtedy ciasto dzielimy na mniejsze części - tak aby rozwałkowany placek nie przekraczał średnicy patelni).Cisto umieszczamy na patelni, zmniejszamy ogień i smażymy-pieczemy chwilę, aż spód się zarumieni, następnie przewracamy na drugą stronę.Na już upieczonej stronie układamy
mozzarellę,
pomidora i
cebulę. Po zarumienieniu się drugiej strony przekładamy podpłomyk na talerz i doprawiamy.