ßßß
SKŁADNIKI250 g mąki pszennej125 ml wody1 łyżka olejusól2 małe pomidory1/2 cebuli1 opakowaniu sera mozzarellapieprzprzyprawa do pomidorów i mozzarellitłuszcz do smażeniaPRZEPISMąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę, olej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.Pomidory, mozzarellę i cebulę kroimy w plastry.Rozgrzewamy dużą patelnię.Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy (na grubość ok 0 , 5 cm) na kształt koła o średnicy naszej patelni (jeśli nie mamy dużej patelni możemy użyć mniejszej, ale wtedy ciasto dzielimy na mniejsze części - tak aby rozwałkowany placek nie przekraczał średnicy patelni).Cisto umieszczamy na patelni, zmniejszamy ogień i smażymy-pieczemy chwilę, aż spód się zarumieni, następnie przewracamy na drugą stronę.Na już upieczonej stronie układamy mozzarellę, pomidora i cebulę. Po zarumienieniu się drugiej strony przekładamy podpłomyk na talerz i doprawiamy.