Wykonanie
Długo nie mogłam znaleźć przepisu na włoską Piadę, jak tylko znalazłam od razu zrobiłam. Danie bardzo, bardzo proste, a jednocześnie tak pyszne, że można by jeść i jeść bez końca.Piada wpadła w moje ręce niedawno, bo było to jakiś miesiąc temu, ale od razu wiedziałam, że
będę robić ją w domu.Jest to kolejne danie, które można zrobić z różnymi dodatkami otrzymując najróżniejszą kombinację smaków.

SKŁADNIKINA PLACKI250 g
mąki pszennej (ja użyłam typu 650, ale typ 550 też będzie odpowiedni)80 ml
oliwy z oliwek (
olej rzepakowy też się sprawdzi :)80 ml
wody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliNADZIENIE1 kula
mozzarelliliście
rukoli2
pomidorypieprzsólPRZEPIS1.
Mąkę,
oliwę, połowę
wody,
proszek do pieczenia i
sól wyrabiamy razem ręcznie, dodając powoli resztę
wody, tak aby ciasto nie było zbyt rzadkie, powinno być wręcz zbite (musi
mieć odpowiednią konsystencję do późniejszego wałkowania).2. Podzielić ciasto na 6 części, każdą część bardzo cienko rozwałkować na placek o średnicy naszej patelni, na której będziemy piec placki.3. Nagrzewamy patelnię bez tłuszczu, układamy na niej placek i pieczemy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, wówczas przewracamy placek na drugą stronę.4. Kiedy placek jest jeszcze na patelni, na jego jednej połowie układamy pokrojoną w plastry
mozzarellę,
pomidor (również w plastrach) oraz trochę liści
rukoli, dodajemy
pieprz i
sól. Składamy placek na pół, chwilę jeszcze trzymając na patelni.