Wykonanie
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju przekąski. Można wykonywać z nich różnego rodzaju kombinacje, a przystawka bywa często sama w sobie ozdobą stołu.. dopóki nie zostanie pochłonięta przez gości :)Od jakiegoś czasu na wszelkich imprezach towarzyskich, które odbywają się w moim domu, serwuję różne przekąski, tzw. "na raz do buzi" i staram się nie powtarzać tego, co goście mogli jeść już wcześniej z mojego stołu.. wciąż bywają zaskoczeni i dopytują cóż to takiego wspaniałego tym razem..Na pierwszy ogień coś czego moi goście jeszcze nie jedli :) ale przy najbliższej okazji na pewno będą
mieli taką możliwość.. Tartinki z
szynką i
papryką na kruchym cieście z tajską nutką
smakową..Spróbujcie sami.

SKŁADNIKI250g
mąki pszennej150g
margaryny + trochę do wysmarowania formysos tajski
papryka konserwowa8 plastrów
szynki drobiowej lub konserwowej3 - 4
jajka1/2 dużej
cebulisólpieprzPRZEPISW misce łączymy
mąkę,
margarynę,1/2 łyżeczki
soli i 1
jajko. Wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy je na 1/2 h do lodówki.Ciasto po wyciągnięciu z lodówki rozwałkowujemy i wycinamy odpowiednie kształty (ja użyłam foremek takich jak na babeczki, z falistymi brzegami i nimi też wycinałam ciasto)Przed włożeniem ciasta do foremek musimy je wysmarować tłuszczem.Kiedy umieścimy już ciasto w foremkach nakładamy odrobinę sosu tajskiego, tak aby całe wnętrze tartinki były cienko wysmarowane.
Szynkę,
paprykę i
cebulę drobno kroimy i wkładamy do każdej foremki po trochu.W szklance rozmącamy
jajka, dodajemy
sól i
pieprz.Zalewamy każdą foremkę przygotowanym
jajkiem, tak aby zostawić ok 1/2 cm "wolnego brzegu'Tartinki pieczemy w temperaturze 200 st. C ok 20 minut