Wykonanie
Od pewnego czasu oglądając różne programy kulinarne zauważyłem, że jednym z wielu produktów
mięsnych jakich używa się jest
przepiórka.Pamiętam, gdy byłem w młodszym wieku to często je widywałem, kiedy spacerowałem jesienią po przybysławskich łąkach. Niby małe, ale szybkie i nigdy nie udało mi się ich złapać.Wcześniej nigdy nie spotkałem się nigdzie z
mięsem z
przepiórki, ale w innych krajach jest to dosyć popularne danie (kupiłem w lidlu).
Przepiórka wielkością przypomina trochę gołębia, także zbyt dużo do jedzenia niestety nie ma, a szkoda bo
mięso jest bajecznie pyszne, delikatne i soczyste.Składniki (dla dwóch osób):- udka i piersi wycięte z dwóch
przepiórek- 8
ziemniaków truflowych- kilka różowych
winogron- pół szklanki 30%
śmietanki- 4 gałązki
rozmarynu- łyżeczka
tymianku-
oliwa z oliwek- 2 łyżeczki
octu winnego-
sól-
pieprzPrzygotowanie:Piersi i
udka z kurczaka marynujemy w
oliwie, occie winnym oraz
soli i
pieprzu (zostawiamy w lodówce przez 20 minut). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki
oliwy i wkładamy zamarynowane
mięso. Smazymy z każdej strony około 2-3 minuty.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.Do rondelka wlewamy
śmietankę i stawiamy na ogniu. Wrzucamy pokrojone
winogrona oraz przyprawiamy
rozmarynem,
tymiankiem oraz
solą i
pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 10 minut.