Wykonanie
Ten tydzień był jednym z najcięższych dla mnie. Nauka pochłania zazwyczaj tyle czasu i nerwów, że nie ma się ochoty na jedzenie a tym bardziej na gotowanie. Po tygodniu jedzenia sztucznych rzeczy, po których nie czułem się nawet pojedzony, dziś przygotowałem coś pysznego i zarazem zdrowego.Na początku moim pomysłem było zrobić fois gras, ale po zobaczeniu ile kosztuje jedna
wątróbka z
kaczki, to aż złapałem się za głowę. Zbyt duża ta wątroba nie była a kosztowała chyba 60 zł. Ale myślę, że uda mi się kiedyś kupić i zrobić ten przysmak.A dziś mam dla was piersi z
kaczki pieczone i duszone
między innymi w
winie z bardzo ciekawymi dodatkami :).Składniki:- 2 piersi z
kaczki- szklanka czerwonego
półwytrawnego wina- 2 łyżki
miodu- 3 łyżki
octu winnego z
czerwonego wina-
kasza pęczak-
sól-
pieprzDodatki:- pieczone
kasztany- zielony
kalafior- listki
sałaty-
rzodkiewkaPrzygotowanie:Piersi z
kaczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórę
kaczki w kratkę po czym przekładamy je do miski, przyprawiamy
solą i
pieprzem i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie przekładamy piersi z
kaczki stroną od skóry na suchą patelnię, pieczemy do momentu aż będą ładnie zarumienione i przekładamy na minutę na drugą stronę. Ściągamy z patelni i kroimy na plastry.Do rondelka wlewamy
miód. Kiedy zacznie się karmelizować wlewamy
wino i chwilę gotujemy by odparować
alkohol.Na patelnię gdzie były pieczone piersi z
kaczki, wlewamy
ocet winny oraz sos z
miodu i
wina. Pokrojone piersi z
kaczki zanurzamy w sosie i dusimy przez około 10 minut na wolnym ogniu.
Kaszę pęczak gotujemy według przepisu.
Kalafior blanszujemy przez około 4 minuty w gorącej wodzieSmacznego!
