Wykonanie
Jesień to piękna
pora roku, ale najpiękniejsza jest w lesie, wszędzie jest pełno kolorowych liści i gdzieniegdzie można spotkać takie smakołyki jak
borówki czy
jeżyny. W tym roku miałem okazję być w lesie i zbierać zarówno
borówki jak i
jeżyny. Część z nich zostawiłem, zamroziłem i dziś postanowiłem wykorzystać tych pysznych drożdżówek.Składniki:- pół kg
mąki pszennej- pół szklanki
cukru- szczypta
soli- szklanka
mleka- 25 g
drożdży- 120 g
margarny-
bułka tarta-
jeżyny-
borówkiKruszonka:- 50 g
margaryny- 4 łyżki
cukru- 100 g
mąkiPrzygotowanie:Kruszonka: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy rękami tak by powstały okruchy.Stawiamy garnek na ogniu. Do garnka dodajemy
margarynę, rozpuszczamy ją. Wlewamy
mleko i lekko podgrzewamy. Przelewamy do miski, wkruszamy
drożdże, wsypujemy łyżeczkę
cukru i odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól oraz zaczyn
drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy z powrotem do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość dzielimy je na mniejsze kawałki (mi wyszło 15), formujemy okrągłe placki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.Następnie za pomocą szklanki robimy wgłębienia w każdym placku. Wsypujemy do każdego wgłębienia pół łyżeczki
bułki tartej,
borówki lub
jeżyny i posypujemy kruszonką.Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego:)