Wykonanie
Sezon
jagodowy czas rozpocząć, więc zdecydowałem się na drożdżówkę w kolorze fioletowym :)

Składniki :- 4 - 5 szklanek
mąki,- 1/2 szklanki
maślanki,- około 1/2 litra
jagód,- 1/2 kostki roztopionego
masła,- 1/2 szklanki
mleka,- 1/2 szklanki
cukru,- 30 g świeżych
drożdży.Masa kokosowa :- 200 g wiórków,-
cukier waniliowy,-
mleko.Kruszonka :- 2 łyżki
masła,- 4 łyżki
cukru,- 4 łyżki
mąki,-
wiórki kokosowe.Wykonanie :
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru i 2 łyżkami
mleka.Odstawić do napuszenia. Do miski wsypać
mąkę i
cukier.
Jagody zmiksować, garść można odłożyć na posypanie wierzchu ciasta. Do
mąki dodać zaczyn, zmiksowane
jagody,
maślankę z
mlekiem, roztopione
masło i
jajka. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać
mąki. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia.W tym czasie do garnka wsypać wiórki z
cukrem, zalać
mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. Ilość składników dobrać pod siebie.Z podanych składników rozetrzeć kruszonkę dodając tyle wiórków, aby powstały okruchy.Wyrośnięte ciasto zagnieść i połowę umieścić w wyłożonej papierem blasze. Na nie rozłożyć warstwę wiórków i przykryć pozostałym
ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Wierzch posypać kruszonką, odłożonymi
jagodami i wstawić do nagrzanego piekarnika do około 180 stopni i piec około 40 minut, sprawdzając patyczkiem.