ßßß Cookit - przepis na Jagodowa drożdżówka z kokosem

Jagodowa drożdżówka z kokosem

nazwa

Wykonanie

Sezon jagodowy czas rozpocząć, więc zdecydowałem się na drożdżówkę w kolorze fioletowym :)
Składniki :
- 4 - 5 szklanek mąki,
- 1/2 szklanki maślanki,
- około 1/2 litra jagód,
- 1/2 kostki roztopionego masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 30 g świeżych drożdży.
Masa kokosowa :
- 200 g wiórków,
- cukier waniliowy,
- mleko.
Kruszonka :
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- wiórki kokosowe.
Wykonanie :
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka.Odstawić do napuszenia. Do miski wsypać mąkę i cukier. Jagody zmiksować, garść można odłożyć na posypanie wierzchu ciasta. Do mąki dodać zaczyn, zmiksowane jagody, maślankę z mlekiem, roztopione masło i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąki. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie do garnka wsypać wiórki z cukrem, zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. Ilość składników dobrać pod siebie.
Z podanych składników rozetrzeć kruszonkę dodając tyle wiórków, aby powstały okruchy.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i połowę umieścić w wyłożonej papierem blasze. Na nie rozłożyć warstwę wiórków i przykryć pozostałym ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Wierzch posypać kruszonką, odłożonymi jagodami i wstawić do nagrzanego piekarnika do około 180 stopni i piec około 40 minut, sprawdzając patyczkiem.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/07/jagodowa-drozdzowka-z-kokosem.html