Wykonanie
Wiosenna odmiana popularnej grochówki. Lekka i soczyście zielona za sprawą mrożonego
groszku. Podstawą mojej zupy był rosół z dnia poprzedniego, więc jest to fajna propozycja dla tych co nie lubią jeść przez dwa dni tego samego :)

Składniki :- około 1 litr rosołu,- 1
marchewka,- 3 - 4
ziemniaki,- około 300 g mrożonego
groszku,- 3 - 4 małe
kiełbaski z
szynki ( lub
parówki ),-
sól,
pieprz.Wykonanie :Warzywa obrać i pokroić :
ziemniaki w kostkę, a
marchew w talarki. Przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować prawie do miękkości. Dosypać mrożonego
groszku i gotować jeszcze około 5 minut, aby
groszek zmiękł, ale się nie rozpadł. Część
groszku i
ziemniaków wyjąć, zmiksować i ponownie wlać do garnka.
Kiełbaski pokroić w plasterki, dodać do zupy, ewentualnie doprawić i zjadać.