Wykonanie
Bardzo dobre
ślimaki zakręcone razem z pikantnym farszem. Ciasto z dodatkiem
twarogu idealnie do tego pasuje. Przepis znaleziony na forum cin cin i co tu dużo pisać - godny polecenia :) Zmieniłem jedynie farsz pod siebie :)

Składniki:Ciasto :- 15 dag białego
twarogu,- 7 łyżek
mleka,- 6 łyżek
oleju ( 2 łyżki zastąpiłem
olejem z
suszonych pomidorów )- 2 szklanki
mąki,- 1/2 łyżeczki
soli,- mały
proszek do pieczenia 15 g.Farsz :- 1/2 kg
mięsa mielonego,- biała część
pora,- domowa
przyprawa gyros,-
chilli,
sól,- 1-2 łyżki
koncentratu pomidorowego,- 3-4
suszone pomidory,- 150 g startego
żółtego sera,- 1-2 łyżki
oleju.Wykonanie:



Pora pokroić w cienkie półplasterki i poddusić na
oleju, dodać
mięso,
przyprawę gyros,
sól i
chilli. Wszystko przesmażyć. Na koniec dodać koncentrat i
suszone pomidory. Gdy całość wystygnie dołożyć
starty ser i wymieszać.
Twaróg,
olej i
mleko zmiksować. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne ciasto. Jeżeli jest za sypkie dodać łyżkę
mleka. Ja wszystko wyrobiłem w robocie. Ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć farsz i zwinąć roladę. Pokroić
ostrym nożem na plastry i ułożyć w formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia.