Wykonanie
Bardzo dobry
dżem o soczyście
pomarańczowym kolorze i smaku. Można go zjadać na kanapce, ale super sprawdza się jako nadzienie np. do rogalików
drożdżowych, babeczek. Zamykając go w słoikach mamy gotowy
dżem do wykorzystania. Z tej porcji wychodzi około 3-4 słoiczków.

Zrazy z
szynkiSkładniki:- 1 kg
marchwi,- 1 kg ładnych
pomarańczy,- sok z 1/2
cytryny,- ok 1/2 kg
cukru.Sposób wykonania:
Marchew utrzeć na tarce jarzynowej, dolać trochę
wody i gotować do miękkości. W osobnym naczyniu ugotować
syrop z
cukru i 1/2 szklanki
wody,dodać startą skórkę z 2-3
pomarańczy i chwilę smażyć. Dodać do niego ugotowaną
marchew, wyciśnięty razem z miąższem sok z
pomarańczy i
cytryny. Gotować całość do zgęstnienia.Można zmiksować, ale ja wolę czuć drobne cząsteczki.