Wykonanie
Nareszcie czuć wiosnę ... jak ja się cieszę. Dłuższe, cieplejsze dni, śpiew ptaków, przyroda budząca się do życia, napełniają mnie nową energią i pomysłami do działania.Z drugiej strony nasz organizm po zimie może czuć się lekko ospały i zmęczony, nazywamy to często przesileniem wiosennym . Aby poradzić sobie z jego objawami i cieszyć się wiosną sami możemy, w prosty sposób, sobie pomóc.Zasady są następujące... ruszamy się dużo, zapewniamy sobie zbilansowane, wartościowe posiłki pełne witamin i minerałów oraz odpowiedni odpoczynek. Te trzy proste zasady spowodują, że nasz organizm rozkwitnie i nabierze energii.Zacznijmy więc od pysznego śniadania, a
potem do parku na spacer:)

Składniki:3 liście
sałatyogórek ok. 15cm długości2, 3
pomidorkipół
awokadoszalotka50g
sera briesok z połowy
cytryny1, 2 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakuWarzywa myjemy i kroimy wg uznania.Należy pamiętać aby skropić
ogórka i
pomidora sokiem z cytryny, zanim je połączymy, co zahamuje aktywność askorbinazy z
ogórków, która to utlenia witaminę C.Przygotowane warzywa łączymy razem doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami. Dodajemy
oliwę, resztę
soku z cytryny i mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki
sera brie i gotowe.Szybka, zdrowa
sałatka, którą z łatwością możemy zapakować do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.Smacznego...