ßßß
Składniki:4 dojrzałe banany2,5 szklanki mąki pszennej4 jajka3/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia1/2 szklanki cukru trzcinowego50g gorzkiej czekolady 85% kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soliDodatkowo:olej kokosowy lub rzepakowy do wysmarowania formyotręby pszenne do obsypaniaRozgrzewamy piekarnik do 180ºC.W jednym naczyniu przygotowujemy składniki suche, a w drugim mokre. Jajka można ubić trzepaczką na pianę wtedy chlebek wyjdzie bardziej puszysty.Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy łyżką do połączenia składników.Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem z pokruszoną czekoladą. Wszystko mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy (ja zrobiłam w foremce na keksa).Tak przygotowany chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.Smacznego...