Wykonanie
Już zapomniałam jak szybki do przygotowania jest
kuskus. Postanowiłam więc z powrotem włączyć go do mojej diety.Dziś w moim menu pojawił się jako
sałatka, którą przyrządziłam rano i powędrowała ze mną na wspinanie:)
Sałatka wyszła bardzo pysznie.
Kuskus sypki, taki jak lubię plus porcja warzyw,
ziół i przypraw w towarzystwie grillowanego "
indyka".Gdyby nie
indyk przygotowanie zajęłoby mniej niż 10 minut.A tu poniżej smakowite zdjęcia:
Składniki na porcję:60g
kuskus60g wrzącej
wody lub
wywaru1 łyżka
oliwy z oliwekszczypta
soli i
pieprzu cayennekilka kropli
przyprawy do zup Maggi2 cienkie plastry piersi z
indyka (może być
szynka drobiowa)pęczek świeżego
szczypiorkukilka
pomidorków koktajlowychpół czerwonej lub
żółtej paprykipół łyżeczki
bazyliisól,
pieprz do smakuW piekarniku grillujemy plastry
indyka (można usmażyć na patelni). Odstawiamy do ostygnięcia a następnie kroimy w cienkie paski.Następnie odważamy porcję
kuskusu w miseczce. Dodajemy
sól,
pieprz cayenne,
Maggi,
oliwę i zalewamy wrzącą
wodą.Całość przykrywamy talerzem i odstawiamy na około 5 minut.W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Warzywa płuczemy i kroimy.
Pomidory w ćwiartki,
paprykę w paski.Wszystko łączymy z
kuskusem, dodajemy
indyka, doprawiamy
ziołami,
solą i świeżo zmielonym
pieprzem wg. własnego smaku.Ja swoją
sałatkę wzbogaciłam dodatkowo niewielkim kawałkiem pieczonej
wołowiny, który poniewierał się w lodówce:)Smacznego...