Wykonanie
Nie mam przepisu na dobre bułeczki hot dogowe. Natomiast bardzo lubię hot dogi. Więc skusiłam się na wypróbowanie przepisu na hot dogi, które piecze się w całości, już z
parówką w środku. Można zrobić je z dodatkami lub z samą
parówką. Są idealne "na wynos": do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Składniki:30 dag
mąki2 dag
drożdży1 / 2 łyżeczki
soli1 / 2 łyżeczki
cukru4 łyżki
oleju2 / 3 szkl ciepłej
wody5-6
parówekdodatki:
ketchup, sos tysiąca wysp,
ser żółty,
pieczarki,
ogórek kiszonyMąkę przesiewamy do miski.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z
cukrem i dodajemy do
mąki. Lekko zagniatamy i dodajemy
sól i
olej. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut. Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy. Dzielimy ciasto na kwadraty/prostokąty. Mnie wyszło 6. Wykładamy na ciasto sos,
parówkę,
ser i inne dodatki, które wybraliśmy. Zwijamy dokładnie podłużne hot dogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w 200 o C. Powinny się lekko zrumienić.Smacznego!