Wykonanie
Trójwarstwowy kolorowy sernik na zimno. Każda część to inny rodzaj smaku: gorzki, słodki i kwaśny. Na spodzie układamy okrągłe
biszkopty i kolejno poszczególne warstwy naszego sernika.Składniki:okrągłe
biszkopty (około 20-25 sztuk- w zależności od wielkości blachy),2 opakowania
serka homogenizowanego,0,5 tabliczki
gorzkiej czekolady,2 szklanki
malin,0,5 kg
truskawekżelatyna,
cukier puder
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy
biszkopty, tak by szczelnie wypełnić spód. Następnie przygotowujemy pierwszą GORZKĄ WARSTWĘ-
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i łączymy ją z jednym opakowaniem
serka homogenizowanego. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt gorzka możemy dodać 2 łyżki
cukru pudru. Sprawdzamy konsystencję masy czekoladowej i w razie potrzeby rozpuszczamy w ciepłej wodzie 2 łyżeczki
żelatyny i łączymy z masą. Przelewamy na blaszkę i wkładamy do lodówki na około godzinę. W międzyczasie przyrządzamy SŁODKĄ WARSTWĘ- miksujemy
maliny razem z 2 łyżeczkami
cukru pudru i łączymy z
serkiem homogenizowanym. Tym razem koniecznie dodajemy 2-3 łyżeczki
żelatyny (patrz wyżej). Masę
malinową przelewamy do formy i pozostawiamy w lodówce na godzinę. Pozostaje nam ostatnia część (moja ulubiona)- KWAŚNA WARSTWA- jedyne, co musimy zrobić, to zmiksować
truskawki i dodać do nich 3-4 łyżeczki
żelatyny uprzednio rozpuszczone w ciepłej wodzie. Masę
truskawkową przelewamy do formy i schładzamy przez godzinę. Masa ta uzyskuje konsystencję
sorbetu truskawkowego.SMACZNEGO!