Wykonanie
Karnawał wszystkim nam kojarzy się z zabawą i niezliczonymi imprezami od domówek począwszy a na balach kończąc. Większość z nas zapewne będzie bawić się na domowych imprezach. Część z nas zapewne pokusi się o zorganizowanie domówki samemu.U mnie pierwszą karnawałową domówką były 25 urodziny brata. Przy tego typu imprezach osobiście preferuję stół szwedzki zaopatrzony w wiele przekąsek i sałatek. Tak też pomogłam zorganizować urodzinową imprezę braciszka - hmmm braciszka - brzmi to zabawnie kiedy pomyślę że przerasta mnie o dwie głowy:) Jeżeli szwedzki stół to nie mogło zabraknąć mini kanapek, efekt naszego wspólnego dzieła poniżej.Kanapki prezentowały się świetnie i zniknęły w zawrotnym tempie, a do tego odkryliśmy w rodzinie dwu dwuletnich smakoszy. Mój syncio demontował kanapki zjadając jedynie
przepiórcze jajka a siostrzeniec z lubością zlizywał z
jajek kawior.
SKŁADNIKI2
chleby (takie jak lubicie u mnie były to
chleby tostowe graham)1 opakowanie
serka typu Almette150 gram
wędzonego łososia100 gram
szynki prosciutto100 gram
ostrego guacamole16
jajek przepiórczych200 gram
ostrego żółtego sera (u mnie
ser dojrzewający z Biedronki)1 opakowanie
kawioru1 opakowanie zielonych
oliwekPRZYGOTOWANIE
Jajka gotuję na twardo, przelewam zimną
woda i zaraz obieram , aby wokoło
żółtek nie powstały ciemne obwódki. Plastry
łososia i
szynkę kroję na paski,
jajka i
oliwki przekrawam na pół a
ser w kostkę.Kromki jednego
chleba kroję na cztery trójkąty, natomiast z kromek drugiego
chleba wykarwam kółeczka.trójkątne kanapeczki smaruję
serkiem na który nakładam warstwę guacamole, plasterek
łososia, połówkę
jajka. Na
Jajko nakładam
kawior. Kanapeczkę "spinam" wykałaczką.Na okrągłe kanapeczki nakładam guacamole, następnie układam kawałki
sera i zawinięte w
szynkę połówki oliwek. Całość "spinam" wykałaczką.