Wykonanie

Wracam po kilkudniowej przerwie, w czasie której szlajałam się po najpiękniejszym
mieście w naszym
kraju - Wrocławiu. Na udany wyjazd złożyło się aż nazbyt udane jedzenie, które teraz trzeba trochę odpokutować. Z tego powodu muffinki, które świetnie sprawdzą się w roli pożywnego śniadania lub deseru - w dodatku są naprawdę pyszne!Składniki (15 babeczek):szklanka
mąki owsianejszklanka
otrębów owsianychszklanka
jeżyn3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki odżywki
białkowej (moja tym razem karmelowa)2
jajka2 łyżki
oleju kokosowegołyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę,
otręby,
białko i
proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, a drugiej natomiast łączymy ze sobą
mleko,
żółtka i
olej kokosowy.
Białka z odrobiną
soli ubijamy na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy dokładnie. Następnie delikatnie przelewamy pianę i dosypujemy
owoce, starając się nie kombinować zbyt długo tylko szybko połączyć masę. Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.Być może nie zastąpią
czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;)



Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :)

Ładny ten Wrocław, c'nie? ;)

Niby oderwane od całości już nie brzmi tak samo, ale i tak lubię ten fragment :)