ßßß
Nektarynki, jedne z najbardziej wakacyjnych owoców, dziś w zestawieniu z ciastem makowym. Masę można upiec w dużej formie do ciasta lub podzielić na babeczki - moim zdaniem w tej drugiej odsłonie prezentują się znacznie bardziej uroczo :)Składniki:pół opakowania masłaszklanka mąki3/4 szklanki cukrupół szklanki zmielonego maku3 jajkapół łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki pasty waniliowej2 nektarynkiMasło z cukrem rozpuszczamy na wolnym ogniu aż do chwili otrzymania gładkiej konsystencji, zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy mak, żółtka oraz pastę waniliową, mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli, łączymy z resztą ciasta. Nektarynki kroimy na mniejsze kawałeczki i delikatnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.Babeczki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem - nie są bardzo słodkie, więc dla łakomczuchów trzeba sypnąć koniecznie :)