Wykonanie
Nektarynki, jedne z najbardziej wakacyjnych
owoców, dziś w zestawieniu z
ciastem makowym. Masę można upiec w dużej formie do ciasta lub podzielić na babeczki - moim zdaniem w tej drugiej odsłonie prezentują się znacznie bardziej uroczo :)Składniki:pół opakowania masłaszklanka
mąki3/4 szklanki
cukrupół szklanki zmielonego
maku3
jajkapół łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki pasty waniliowej2
nektarynkiMasło z
cukrem rozpuszczamy na wolnym ogniu aż do chwili otrzymania gładkiej konsystencji, zostawiamy do przestygnięcia.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy
mak,
żółtka oraz pastę
waniliową, mieszamy.
Białka ubijamy z odrobiną
soli, łączymy z resztą ciasta.
Nektarynki kroimy na mniejsze kawałeczki i delikatnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.Babeczki można dodatkowo oprószyć
cukrem pudrem - nie są bardzo słodkie, więc dla łakomczuchów trzeba sypnąć koniecznie :)


Piosenka, która chyba najbardziej kojarzy mi się z latem i wolnością. Wy też macie czasem ochotę wsiąść do samochodu i pojechać ot tak przed siebie? :)