Wykonanie
Ostatnia już propozycja na tegoroczne święta wielkanocne, czyli oczywiście mój ukochany sernik. Słodki kajmak w towarzystwie lekko kwaskowatej
wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień
smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu!Spód:300 g
ciasteczek, u mnie
dyniowe3/4 kostki rozpuszczonego
masłaSernik:1 kg
zmielonego sera5
jajek200 g kremu toffi/masy kajmakowejszklanka
cukru3-4 łyżki
mąki ziemniaczanejPolewa:słoiczek
wiśni w
syropie3 łyżki
żelatynyCiasteczka wstępnie rozdrabniamy palcami,
masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Lekko ostudzone miksujemy z okruszkami aż do powstania gładkiej masy. Wykładamy na blaszkę, przyklepujemy i odstawiamy.Składniki na sernik wyjmujemy 30 - 40 minut wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.
Ser miksujemy z
kajmakiem,
cukrem i
mąką ziemniaczaną,
jajka rozbełtujemy ze sobą, po czym dodajemy do ciasta. Wylewamy na spód i pieczemy w kąpieli
wodnej przez 1,5 godziny w 175 stopniach, studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Żelatynę zalewamy połową szklanki
wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. W większym naczyniu mieszamy dokładnie razem z
wiśniami w
syropie i czekamy jakąś godzinę do momentu gdy mieszanka zaczyna się zsiadać. Takie półpłynne-półstałe coś przelewamy na wierzch sernika, układamy
wiśnie według uznania i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Kochani, życzę Wam na te święta dużo, dużo uśmiechu i słońca :) Samych pozytywnych chwil, zupełnie takich jak ta piosenka!