Wykonanie
Dzisiaj przepis dla osób, które bardzo chciałyby robić ciasta jednak boją się, że je przypalą i dlatego nie pieką. Blok
czekoladowy to pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia! Jest to ciasto z mojego dzieciństwa, które bardzo lubię, bo które dziecko nie lubi
czekoladowych rzeczy? ;)
Składniki:500 g
pełnego mleka w proszkukostka
margaryny (250 g)4 łyżki
kakao1 szklanka
cukru3 łyżeczki
cukru z prawdziwą
waniliąduża paczka
herbatnikówPrzygotowanie:Na początku rozpuszczamy w garnku
margarynę, dodajemy do tego
cukry i
kakao, gotujemy i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Pozostawiamy do wyschnięcia. W międzyczasie rozdrabniamy
biszkopty na małe kawałeczki. Gdy nasza mieszanka już ostygnie wlewamy ją do miski z rozdrobnionymi
herbatnikami i dodajemy
mleko. Wszystko chwilę miksujemy, masa będzie klejąca i gęsta więc należy ją ugnieść ręcznie. Gdy nasze ciasto będzie już gładkie nakładamy je do wcześniej przygotowanej formy dokładnie dociskając. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny i gotowe ;)POWODZENIA I SMACZNEGO!
Petite Princesse