Wykonanie
Odkąd jako naszą życiową kulinarną
drogę obraliśmy sobie tę lepszą, zdrowszą opcję dużo więcej eksperymentujemy.W menu pojawiło się więcej ryb i duuużo warzyw. Codziennie pijamy także
owocowe smoothie.Po długiej przerwie zacznę od przepisu na wspaniałego
łososia z
mango i
papryką. Połączenie może wydawać się aż nierealne, ale było zdecydowanie przepysznie!

przepis zaczerpnęłam ze strony abcdietaodkuchni.blogspot.comPotrzebujemy (porcja dla dwóch osób)- 2 filety z
łososia (jeden ok.150g)-
mango-
czerwoną paprykę-
cebulę- pół szklanki
soku ananasowego (najlepiej jednodniowego)- pół łyżeczki
kurkumy-
szczypiorek-
sól,
pieprz,
olej-
kuskus (ale może być także kasza/ryż)SALSA
Mango oraz
paprykę kroimy w kostkę i następnie dusimy na małym ogniu (na
oleju) ok. 5 minut.Po tym czasie dodajemy
cebulę i przyprawiamy
kurkumą. Dusimy do zmięknięcia składników.Następnie dodajemy sok, gotujemy aż sos zredukuje się o połowę.Na koniec dodajemy
szczypiorek,
sól i
pieprzŁOSOŚŁososia po umyciu oraz pozbawieniu ości pieczemy 15 min w 200 stopniach C naczyniu żaroodpornymPodajemy z kuskusem/kaszą jaglaną/ryżem przygotowanymi wg. opakowaniaVoila!