Wykonanie
Mimo, że ciasto zdaje się być bardzo słodkie - zawiera dość dużo
cukru - i jest z tych tłustych, to jednak namawiam do jego zrobienia choćby tylko raz i spróbowania. Połączenie smaków jest znakomite :-)Od czasu kiedy pierwszy raz
jadłam to ciasto u mojej kuzynki, robię je w każdym sezonie
wiśniowym, aby delektować się
słodyczą połączoną z kwaskowatymi
wiśniami – cudowny smak!!Ja to ciasto nazywam pseudo tartą:-) Nie jest tak kruche jak
tarta, jednak wygląda jak ona. Z racji sporej ilości tłuszczu i
cukru ciacho jest baaardzo wilgotne i coś jakby karmelowe. Myślę, że każdy po spróbowaniu będzie miał swoje własne skojarzenia i doceni smak tego ciasta z
wiśniami.Pyszne ciasto z
wiśniami, czyli wiśniowa pseudo
tarta!Składniki:- 250 g
cukru- 250 g
mąki + 16 g
proszku do pieczenia (wymieszane)- 250 g
masła- 4
żółtka- ok. 1/2 kg
wiśni (bądź inne kwaśne
owoce)A z
białek można zrobić cudny i smaczny deser/tort przykład tutaj.Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzewam do 160-180 st C.2. Wszystkie składniki poza
wiśniami łączę ze sobą na jednolitą masę.3. Ciasto przekładam na blaszkę (u mnie jest to tortownica o śr. 26 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję lekko / ugniatam. To nie może być niskie typowo do tarty naczynie, bo ciasto może "wyjść" z niego.4. Na wyłożone ciasto wykładam wydrylowane
wiśnie.5. i wkładam do piekarnika na około 40 minut.Po ostygnięciu ciasto jest gotowe do jedzenia.Ciacho jest z tych tłustych, jak już
pisałam i słodkich, dlatego takie kluczowe znaczenie mają kwaśne
owoce.Niestety nie udało mi się zrobić ładnych zdjęć :-(, następnym razem postaram się o lepsze, co najmniej tak dobre, jak ciasto na tych zdjęciach :-)Smacznego:-)