Ukochany lubi śledzie w śmietanie... Często kupuje gotowce w sklepie... Postanowiłam zrobić domowe, bo zdrowsze... Dobrze wiedzieć co się je...Składniki:- 900g śledziMatias- 300 ml śmietany 12%- 3 ogórki korniszony- 2 ogórki kiszone- 1 mała cebula- 1 średnie kwaskowe jabłko- 2 łyżki łagodnego majonezu- 2 łyżki soku z cytryny- ¼ szklanki octu 10%Wykonanie:Śledzie moczyć w zimnej wodzie często ją zmieniając, do momentu, aż stracą słony posmak. Do ostatniej zmiany wody dodać ocet. W uzyskanej zalewie moczyć śledzie ok 30 minut.W międzyczasie pokroić ogórki oraz cebulę w drobną kostkę. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do miski wlać śmietanę, dodać majonez oraz pokrojone warzywa i jabłko. Wymieszać.Śledzie odsączyć, przełożyć do śmietany, dobrze wymieszać.Pozostawić w lodówce na ok 3-4h, aby smaki dobrze się ze sobą połączyły.Gotowe. Smacznego.