ßßß Cookit - przepis na Śledzik pod białą pierzynką, czyli śledź w śmietanie

Śledzik pod białą pierzynką, czyli śledź w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Ukochany lubi śledzie w śmietanie... Często kupuje gotowce w sklepie... Postanowiłam zrobić domowe, bo zdrowsze... Dobrze wiedzieć co się je...
Składniki:
- 900g śledzi Matias
- 300 ml śmietany 12%
- 3 ogórki korniszony
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 1 średnie kwaskowe jabłko
- 2 łyżki łagodnego majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki octu 10%
Wykonanie:
Śledzie moczyć w zimnej wodzie często ją zmieniając, do momentu, aż stracą słony posmak. Do ostatniej zmiany wody dodać ocet. W uzyskanej zalewie moczyć śledzie ok 30 minut.
W międzyczasie pokroić ogórki oraz cebulę w drobną kostkę. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miski wlać śmietanę, dodać majonez oraz pokrojone warzywa i jabłko. Wymieszać.
Śledzie odsączyć, przełożyć do śmietany, dobrze wymieszać.
Pozostawić w lodówce na ok 3-4h, aby smaki dobrze się ze sobą połączyły.
Gotowe. Smacznego.
Źródło:http://kryzysowa-kuchniadomowa.blogspot.com/2013/01/sledzik-pod-biaa-pierzynka-czyli-sledz.html