Wykonanie
Muszę się przyznać, że bałam się bardzo wykonania tej rolady. Jest to moja pierwsza rolada z ciasta
biszkoptowego. Obawiałam się tego zwijania. Jednak, jak się okazało, obawy były niepotrzebne. Od tej chwili także słodka rolada stanie się częstym bywalcem na moim
stole. Moja rolada ze
szpinaku,
łososia i
serka to wspaniały pomysł na zbliżające się wielkimi krokami święta. Polecam serdecznie, ale uwaga, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie nacieszycie się nią za długo, ponieważ ze stołu znika w mig :).
SKŁADNIKINa ciasto:0,30 dag rozmrożonego, rozdrobnionego
szpinaku;2 ząbki
czosnku;4 łyżki
mąki krupczatki;4
jajka;szczypta
soli.Dodatkowo:0,30 dag
wędzonego łososia;2
serki almette (u mnie jeden z
czosnkiem niedźwiedzim, a jeden
śmietankowy).
WYKONANIE
Szpinak przesmażamy na patelni, dodajemy przeciśnięty
czosnek i
sól. Teraz robimy ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy
żółtka,
szpinak,
mąkę. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę (od piekarnika) wyłożona papierem do pieczenia (radzę jeszcze natłuścić dodatkowo papier, łatwiej odejdzie
biszkopt). Pieczemy około 15 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu delikatnie odrywamy papier i ciasto zawijamy w ściereczkę. Gdy ciasto ostygnie, smarujemy je
serkami i układamy plastry
łososia. Ciasto ciasno zwijamy w roladę. Owijamy folia aluminiową i wkładamy do lodówki. Kroimy na centymetrowe plastry. Gdyby było ciężko pokroić, wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
I na koniec parę zdjęć mojej Aduni (szczególnie dla przybranej Babci z Elbląga), którą pozdrawiam szczególnie serdecznie :).