Wykonanie
Kiedyś robiłam bardzo podobne roladki. Różnią się tylko farszem warzywnym, wtedy były ze
szpinakiem a dzisiaj proponuję z
pieczarkami. Tak przyrządzone roladki podaję na
chlebie w formie kanapki. Do tego zielony
ogórek i nie ma lepszej kolacji.
SKŁADNIKI0,5 kg
fileta z piersi kurczaka;1
cebula;0,25 dag
pieczarek;
sól i
pieprz;1 łyżeczka
masła;1
jajko;2 płaskie łyżki
kaszy manny;dwie garści posiekanej
natki pietruszki.WYKONANIEFilet mielimy przez maszynkę.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości
masła. Kiedy osiągnie żądany kolor również ją mielimy. Do
mięsa i
cebuli wbijamy
jajko i wsypujemy
kaszę mannę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni dusimy obrane i pokrojone w kostkę
pieczarki.
Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą (1/4) a drugą większą do której dodajemy
natkę pietruszki. Do mniejszej dodajemy podduszone
pieczarki i mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy porcję
mięsa z
natką na kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka część z
pieczarkami. Podnosimy boki roladki pomagając sobie folią, aby
mięso czyste przykryło
mięso z
pieczarkami. Zawijamy końce foli w tzw.
cukierek i zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. To już koniec! Teraz możemy zajadać.