Wykonanie
Po otworzeniu butelki od razu
daje się wyczuć miły zapach świeżej, mocno aromatycznej
pomarańczy. Przy nalewaniu do kieliszka tworzy się pianka, która po chwili opada, odkrywając piękny widok przyjemnie falujących bąbelków. Burnarj wytwarzane jest tradycyjną, pracochłonną i kosztowną metodą. Jego wtórna fermentacja odbywa się bezpośrednio w butelce. To właśnie wtedy wytwarza się dwutlenek węgla, dzięki któremu powstają przyjemne dla podniebienia bąbelki. Zapach świeżej
pomarańczy był, jak się później okazało, tylko przyjemnym zaproszeniem. Pełne „ugoszczenie” nastąpiło przy degustacji. Smak
wina to dalsze odkrywanie
pomarańczowych doznań.
Daje się wyczuć fantastycznie dobrany bukiet. Lekko kwaskowy, doskonały dla tego typu
wina, połączony z
owocową słodyczą pomarańczy.- Brut Nature to
wytrawne wino musujące z
pomarańczy bez zawartości
cukru;- Brut -
wytrawne wino musujące z
pomarańczy;- Semiseco, pod tą nazwą kryje się
półwytrawne wino musujące z
pomarańczy.Ja swoje
wino postanowiłam podać z dodatkiem schłodzonych
owoców. Był to lekki, orzeźwiający deser zaserwowany w upalny dzień. Prawdziwa rozkosz dla ducha i ciała.
Wino Burnarj można serwować w taki sposób, ale jest też świetnym dodatkiem do ryb,
owoców morza, drobiu czy
serów. Ponieważ
wino Burnarj będzie niedługo dostępne w Polsce, musicie i Wy koniecznie spróbować. Gorąco polecam!