Wykonanie
Muszę się przyznać, że są to moje pierwsze pączki, które wykonałam w całości własnoręcznie. Podchodziłam do nich jak do jeża. Moje obawy były niepotrzebne. Efekt wyszedł rewelacyjny, pączki wyszły wyrośnięte, puszyste i nie za słodkie. Dodatek
konfitur z
owoców i
płatków róż POLSKIEJ RÓŻY * dopełnił całości.

SKŁADNIKI60 dag
mąki krupczatki;8
żółtek;5 łyżek
cukru + 2 łyżki do zaczynu;1 ¼ szkl. ciepłego
mleka;2 łyżki
rumu lub innego
alkoholu;6 dag
masła;1 łyżka
cukru waniliowego;5 dag świeżych
drożdży;szczypta
soli;
olej do smażenia;
konfitura z
płatków róży POLSKA RÓŻA .WYKONANIEDo
drożdży dodajemy 2 łyżki
cukru, 2 łyżki letniego
mleka i 3 łyżki
mąki, mieszamy. Zostawiamy w cieple, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Mąkę przesiewamy do miski.
Żółtka z
cukrem ubijamy na puszysty krem, wlewamy do
mąki.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim
sól. Wlewamy do miski, nie zapominając o
rumie.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Zawartość miski mieszamy mikserem. Gdy składniki się połączą dolewamy porcjami
masło. Teraz wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu, gdy będzie odchodzić od ręki i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na około 30-45 min.

Po tym czasie ciasto rozkładamy na stolnicy i wycinamy szklanką porcje. Formując kulki, lekko spłaszczone z góry. (Ja swoje pączki nadziewałam po upieczeniu, można jedna uczynić to przed pieczeniem. Wtedy nakładamy łyżeczkę
konfitury na środek placuszka i dokładnie zalepiamy.) Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30-45 min. Przykryte ściereczką, aby nam nie obeschły i szybciej rosły.
Olej rozgrzewamy, wkładamy pączki i z każdej strony pieczemy do momentu, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym, nadziewamy szprycą
konfiturą z róży. Gotowe pączki możemy posypać
cukrem pudrem lub polukrować.*
Konfitury z
owoców róży POLSKA RÓŻA pochodzą z własnej, ekologicznej uprawy. Znajdziemy w nich całe
owoce róży, zaś w
konfiturze z
płatków – całe
płatki róż.
Konfitury te nie są bardzo słodkie, za to gęste i aromatyczne w smaku. Świetnie nadają się do karnawałowych wypieków. Gorąco polecam!