ßßß
SKŁADNIKI- ciasto z zakalcem (u mnie piernik, ale może być inne tzw. suche)- herbatniki, wafelki, biszkopty czyli wszystko to, co wypada z szafki :)- mleko ok. 0,5 l, w zależności od tego, jaka sucha jest masa- margaryna 125g- słoiczek dżemu lub powideł- czekolada ewentualnie jakieś poświąteczne mikołaje, baranki, jajka itp.- kakao 2 łyżki- spirytus ok. 50 ml- olejek rumowyWYKONANIESuche składniki mielimy maszynką do mięsa, w mleku rozpuszczamy margarynę z kakao i czekoladami. Rozpuszczone dodajemy do suchej masy, dokładamy dżem, spirytus i olejek. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kulki żądanej wielkości. Ja swoje obtaczam w wiórkach kokosowych, ale można polać je polewą czekoladową, posypać orzeszkami, posypką, płatkami migdałowymi, itp.Po przygotowaniu bajaderek wkładamy je do lodówki, po paru godzinach można już się delektować.