Wykonanie
Hmm miał być piernik, a będą bajaderki... Okazało się, że z piernika wyszedł zakalec, żeby nie zmarnować surowców zrobiłam pyszne bajaderki.

SKŁADNIKI- ciasto z zakalcem (u mnie piernik, ale może być inne tzw. suche)-
herbatniki,
wafelki,
biszkopty czyli wszystko to, co wypada z szafki :)-
mleko ok. 0,5 l, w zależności od tego, jaka sucha jest masa-
margaryna 125g- słoiczek
dżemu lub powideł-
czekolada ewentualnie jakieś poświąteczne mikołaje,
baranki,
jajka itp.-
kakao 2 łyżki-
spirytus ok. 50 ml-
olejek rumowyWYKONANIESuche składniki mielimy maszynką do
mięsa, w
mleku rozpuszczamy
margarynę z
kakao i
czekoladami. Rozpuszczone dodajemy do suchej masy, dokładamy
dżem,
spirytus i olejek. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kulki żądanej wielkości. Ja swoje obtaczam w wiórkach
kokosowych, ale można polać je
polewą czekoladową, posypać orzeszkami, posypką,
płatkami migdałowymi, itp.Po przygotowaniu bajaderek wkładamy je do lodówki, po paru godzinach można już się delektować.