Wykonanie
I znowu coś na słodko :) W naszym domu deser ten gości bardzo często , zarówno jak jesteśmy sami i jak odwiedzają nas znajomi.Podaje go zawsze z
lodami,ponieważ
jabłka przyrządzone w ten sposób są juz słodkie , najlepiej smakują z
lodami śmietankowymi - są najbardziej neutralne. Do tego ulubiona
kawa - u nas Latte i można się rozpłynąć z rozkoszy :) Jest jedno " ALE " ... nie idzie tylko w cycki:(Zaczynamy :)Składniki :4 duże
jabłka ( o w miarę równych kształtach )3 łyżki stołowe
oliwy lub
oleju1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki stołowe
miodu ( może być np. z lipy )2 łyżki stołowe posiekanych
orzechów włoskich.
Lody wg gustu , przy podaniu po dwie gałki do jednego
jabłka.Naczynie żaroodporne .Przygotowanie :Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.Na patelni podgrzewamy
oliwę (
olej) cały czas delikatnie mieszając , zmniejszamy ogień i dodajemy
miód - wciąż mieszamy , następnie dodajemy
orzechy i
cynamon - mieszamy i podgrzewamy na tyle długo aż
zrobi nam się jednolita masa karmelowa .Z całych
jabłek wycinamy tylko środki na głębokość ok 4-5 cm ( zależy od wielkości
jabłka )Do każdego z nich wlewamy łyżką masę karmelowa - może z nich lekko wyciekać.Przygotowane
jabłka wsadzamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy od 30-35 minut w temperaturze 180 st C. Sprawdzamy co jakiś czas na ile
jabłka zmiękły - postarajcie się nie dopuścić do pęknięć skórki bo ciężko się je
potem podaje na talerzu.Upieczone
jabłka wykładamy na talerz , obok układamy dwie gałki
lodów i smacznego :)
Jabłka oczywiście podajemy na ciepło a na talerz do ozdoby można dodać jakiego kolorowego
owoca :)