ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka z karmelem i orzechami .

Pieczone jabłka z karmelem i orzechami .

nazwa

Wykonanie

I znowu coś na słodko :) W naszym domu deser ten gości bardzo często , zarówno jak jesteśmy sami i jak odwiedzają nas znajomi.Podaje go zawsze z lodami,ponieważ jabłka przyrządzone w ten sposób są juz słodkie , najlepiej smakują z lodami śmietankowymi - są najbardziej neutralne. Do tego ulubiona kawa - u nas Latte i można się rozpłynąć z rozkoszy :) Jest jedno " ALE " ... nie idzie tylko w cycki:(
Zaczynamy :)
Składniki :
4 duże jabłka ( o w miarę równych kształtach )
3 łyżki stołowe oliwy lub oleju
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki stołowe miodu ( może być np. z lipy )
2 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich.
Lody wg gustu , przy podaniu po dwie gałki do jednego jabłka.
Naczynie żaroodporne .
Przygotowanie :
Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.
Na patelni podgrzewamy oliwę (olej) cały czas delikatnie mieszając , zmniejszamy ogień i dodajemy miód - wciąż mieszamy , następnie dodajemy orzechy i cynamon - mieszamy i podgrzewamy na tyle długo aż zrobi nam się jednolita masa karmelowa .
Z całych jabłek wycinamy tylko środki na głębokość ok 4-5 cm ( zależy od wielkości jabłka )
Do każdego z nich wlewamy łyżką masę karmelowa - może z nich lekko wyciekać.
Przygotowane jabłka wsadzamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy od 30-35 minut w temperaturze 180 st C. Sprawdzamy co jakiś czas na ile jabłka zmiękły - postarajcie się nie dopuścić do pęknięć skórki bo ciężko się je potem podaje na talerzu.
Upieczone jabłka wykładamy na talerz , obok układamy dwie gałki lodów i smacznego :)
Jabłka oczywiście podajemy na ciepło a na talerz do ozdoby można dodać jakiego kolorowego owoca :)
Źródło:http://zapachemismakiem.blogspot.com/2012/02/pieczone-jabka-z-karmelem-i-orzechami.html