ßßß Cookit - przepis na Kruchy jabłecznik z pianką

Kruchy jabłecznik z pianką

nazwa

Wykonanie

Jest z nami od lat. Robi go babcia, robi go mama i robię go ja.
Każde święta, każda impreza.
Popołudniowa kawa.
3 szklanki mąki
1 margaryna
5 żółtek
proszek do pieczenie (1 czubata łyżeczka)
1kg jabłek
5 białek
1 szklanka cukry
2 czerwone kisiele
Zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. I wkładamy do zamrażarki.
Jabłka ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku.
Białka ubijamy pod koniec dodajemy cukier i kisiel.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią blaszkę. Na to nakładamy jabłka. Kolejne ciasto ścieramy na tarce i posypujemy. Nakładamy pianę z białek i ścieramy ostatnią część ciasta.
Piec 60min w 180stopniach.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/03/ulubiony-jabecznik-kruchy-jabecznik-z.html