I znów nas naszło na deser z orzechami. Tym razem kruchutkie ciasteczka z pyszną beząorzechową.Składniki:ciasto kruche:2 szklanki mąki pszennej3 żółtka125 g margaryny2 łyżki cukru pudru2 łyżki śmietany 12% lub 18%beza:3 białka6 łyżek cukru100 g zmielonych orzechów włoskichNa stolnicy siekamy mąkę z żółtkami i margaryną oraz cukrem pudrem. Dodajemy następnie 2 -3 łyżki śmietany by zlepić ciasto. Gotowe ciasto owinięte w folię spożywczą wkładamy na 10 minut do zamrażalki. W tym czasie prażymy w piekarniku orzechy kilka minut, następnie mielimy je w maszynce.Ubijamy 3 białka na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę bezy. Zlepiamy ciasto w czterech miejscach tworząc taką poduszeczkę. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.SMACZNEGO