Wykonanie
Bardzo oryginalne połączenie delikatnej
polędwicy wieprzowej z
cytryną,
serem solankowym i
jabłkiem.

Składniki:
polędwica wieprzowa ok. 60 dagpołowa
cytryny1 ząbek
czosnku130 g
sera sałatkowo-kanapkowego solankowego1
jabłkopieprztłuszcz do smażenia
Polędwicę kroimy na 1,5 cm plastry, lekko ubijamy ręką.Z połowy
cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiamy
pieprzem. Wkładamy naszą
polędwicę dobrze mieszamy i zostawiamy na 10 minut.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, układamy
polędwiczki i smażymy z obu stron około 15 minut podlewając
wodą.

Gdy nasze
mięsko jest już miękkie dodajemy pokruszony
ser solankowy, chwilę razem smażymy.Wykładamy
polędwicę a do sosu dodajemy starte na najmniejszych oczkach
jabłko, dusimy całość podlewając
wodą, aż
jabłko się rozgotuje.Podałam z plackami ziemniaczanymi i surówką z pekinki. Całość bardzo fajnie się uzupełnia i smakuje.
