Wykonanie
Po tych wszystkich domkach, szopkach i pierniczkach zachciało mi się normalnego ciasta. Takiego szybkiego bez pieczenia o bardzo
orzechowym smaku.

Składniki:2 opakowania
krakersów solonych (po 175 g)200 g
orzechów włoskich (połówki)500 ml
śmietanki tortowej 36%1 szklanka
mleka zwykłego1 szklanka
cukru2 łyżki
żelatyny50 g
czekolady gorzkiej2 łyżki
cukru pudruOrzechy możemy wsypać na blaszkę wstawiamy do piekarnika na 5 minut, następnie przepuszczamy przez maszynkę. W garnku gotujemy szklankę
mleka z szklanką
cukru, dodajemy nasze zmielone
orzechy i przez chwilę gotujemy. Zostawiamy do wystygnięcia, one najpierw są trochę rzadkie ale
potem gęstnieją.W kwadratowej blaszce (25-25) wyłożonej papierem układamy warstwę
krakersów na nie połowa masy orzechowej, przykrywamy znowu
krakersami.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej
wody odstawiamy by lekko ostygło. Naszą
śmietankę oczywiście bardzo zimną ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Odkładamy 4 łyżki do polewy, a do reszty wlewamy chłodną
żelatynę cały czas ubijając. Wykładamy naszą
śmietankę na
krakersy, przykrywamy następną warstwą
krakersów. Na to wykładamy drugą połowę kremu
orzechowego i znowu
krakersy.
Czekoladę rozpuszczamy nad parą, do płynnej ale nie gorącej dodajemy odłożoną wcześniej
bitą śmietanę, wykładamy na
krakersy i gotowe. Czekamy tylko by
krakersy zmiękły od mas i możemy zajadać.
