Wykonanie
Składniki:
biszkopt:7
jajek10 łyżek
cukru12 łyżek
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa:
budyń śmietankowy na 3/4 litra
mleka3/4 litra
mlekapół szklanki
cukru2
galaretki żółte (u mnie cytrynowa i ananasowa)1 łyżka
mąki ziemniaczanejkostka
margarynydodatkowo
dżem porzeczkowy, 1
galaretka porzeczkowaNa
biszkopt, ubijamy
białka z
cukrem na sztywno, dodajemy
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia, pieczemy
biszkopt na dużej blaszce.Wierzch
biszkoptu (jak się upiecze i wystygnie trochę), odcinamy na grubość 1 centymetra. Smarujemy
dżemem porzeczkowym, zawijamy w roladę i kroimy w centymetrowe paski.Robimy krem.Dwie szklanki
mleka gotujemy z
cukrem, do trzeciej wsypujemy
budyń,
mąkę ziemniaczaną, gotujemy
budyń.do gorącego dodajemy 2
galaretki żółte, dobrze mieszamy by się rozpuściły w budyniu. Zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy z kostką
margaryny na gładką masę.Utartą masę wykładamy na
biszkopt, układamy na niej nasze roladki.
Polewamy wierzch tężejącą
galaretką porzeczkową( rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu), możemy dodać dwie wtedy ciasto będzie wyższe.