Wykonanie
Pieguski z tego przepisu były chyba moimi pierwszymi samodzielnie wykonanymi
ciasteczkami, w świecie gdzie nie istniał fejsbuk, w internecie ludzkość nie szukała odpowiedzi na wszystkie dręczące pytania, a każda stawiana przeze mnie litera w zeszycie jeszcze broniła się przed całkowitym pochyleniem ku prawej stronie. Czyli dawno.Z biegiem lat przepis trochę zmodyfikowałam, wywaliłam
margarynę, zmniejszyłam ilość
cukru, wymieszałam
pszenną mąkę z żytnią. Ciacha za każdym razem mogą być inne, bo tylko od ich twórcy zależy dobór dodatków i ich ilości. Poniżej przykład moich wczorajszych z dodatkiem superfood'a w postaci nasion chia, które miałam okazję po raz pierwszy wypróbować. Może zdrowsi się od razu nie poczujecie, ale moc jest.
Ciastka pieguski.Baza:200 g
masła120 g
cukru150 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej2
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatki:2 łyżki nasion chia100 g posiekanej
czekolady gorzkiej1 garść posiekanych
orzechów włoskich2 garście
ziaren słonecznika2 garście
płatków owsianych górskich
Masło i
cukier ucierać na puszystą masę, dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i
jajka- mieszać do połączenia składników. Następnie dodać wszystkie dodatki i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką kulki wielkości
orzecha włoskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach (będą rosły).Piec na złoty kolor w nagrzanym do 180 st piekarniku.