Wykonanie
1 szklanka
mlekakefir 200g1 łyżeczka
miodu1 łyżka pestek
słonecznikaświeże
drożdże 50g1 łyżeczka
oliwy z oliwek1 łyżeczka suszonej
bazyliisólPodgrzewamy
mleko i gdy już będzie ciepłe (ale nie gorące) dodajemy
drożdże, szczyptę
soli,
miód, 3 łyżki
mąki orkiszowej. Dokładnie mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Miseczka, w której będzie nasza drożdżowa mikstura rosła musi być całkiem spora, ponieważ ciasto urośnie około 2
razy.Do dużej miski wsypujemy resztę
mąki,
pestki słonecznika, suszona
bazylię,
kefir,
oliwę, roztwór
drożdżowy i dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 8 części i układamy na blaszce (ja posłużyłam się płaskimi foremkami, które wyłożyłam papierem do pieczenia).Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
