Wykonanie
Przedstawiam Wam propozycję całkiem nietypowej babki - jej wyjątkowość polega przede wszystkim na niesamowicie aromatycznej polewie chałwowej.Zapewniam Was, że nawet Ci, którzy do
chałwy nastawieni są dość sceptycznie (jak na przykład ja) zdecydowanie polubią ten przepis. A skoro o przepisie
mowa - zapraszam do lektury...Przepis:- półtorej szklanki
mąki- pół szklanki
mąki ziemniaczanej- 5
jajek-
margaryna- szklanka
cukru- płaska łyżeczka
proszku do pieczenia-
cytryna- 5 łyżek
spirytusuMargarynę roztop i schłodź.
Cytrynę umyj i otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok.
Jajka zmiksuj z
cukrem na białą puszystą masę. Obydwie
mąki połącz z
proszkiem do pieczenia i
skórką cytrynową. Stopniowo dodawaj do
jajek delikatnie mieszając. Nadal mieszając dodaj schłodzoną
margarynę , następnie
sok z cytryny i
spirytus (cienkim strumieniem, by masa się nie zważyła). Do wysmarowanej formy z kominkiem przelej ciasto i wstaw do nagrzanego do 150 C piekarnika. Piecz podgrzewając od
spodu, około 30 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180 C i dopiecz ciasto.

Polewa:- 200 gramów
chałwy- 250 mililitrów
śmietany kremówkiDo naczynia pokrusz
chałwę, dolej kremówki i zblenduj na gładką masę. Całość przestaw na palnik i podgrzewaj ciągle mieszając, aż masa będzie wrzała. Pogotuj do zgęstnienia. Ostudzoną polewą dekoruj babkę.