Wykonanie
Wiesz jak to zrobić. Przed oczami masz mglistą wizję dzieciństwa, pamiętasz niejedno lato, podczas którego Twoja Babcia wyparzała słoiczki i przelewała ciepłą, na wpół płynną
konfiturę.Pamiętasz cudowny smak i zapach lata zamknięty pod metalową zakrętką. A jednak idziesz do sklepu i chwytasz fabrycznie oblepione słoiki z dodatkiem gumy guar i całej palety barwników.Tak jest i ze mną, tylko ten dojrzały czerwony
agrest wiszący na krzaczku nie dawał mi spokoju i jakby z cicha wołał, że o to jest gotowy na zmiany....

Przepis - na pewno znasz, ale na wypadek, gdybyś zapomniał....:1 kg
agrestu2
nektarynki25 dag
cukru2 łyżki
miodu lipowego
Owoce umyj, usuń ogonki i szypułki i przekrój na pół. Wsyp do rondla i zasyp
cukrem, oraz zalej
miodem. Garnek z
owocami wstaw na gaz i podgrzewaj do momentu zawrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut ciągle mieszając - aż
cukier całkowicie się rozpuści.Napełnij gorącym
dżemem wyparzone słoiczki, zakręcaj i układaj do góry dnem na 30 minut.W przypadku, gdy chcesz uzyskać gęściejszą konsystencję wystarczy, że pogotujesz raz jeszcze przez kilkanaście minut.