Wykonanie
Dzisiejszy przepis umieszczam na życzenie jednych z największych Smakoszy Kulinarnych (ukłony w Waszą stronę), których urzekł bajeczny smak i konsystencja tureckich smakołyków.
Ciasteczka zawierają bardzo dużo tłuszczu i
cukru oraz mało
mąki, dzięki
czemu zawdzięczają swoją chrupkość przy jednoczesnemu rozpływaniu się w ustach.Jedną z największych zalet
ciasteczek jest fakt, że są bardzo sycące, a przy okazji ich przygotowanie zajmuje nam naprawdę niewiele czasu!
Przepis:100 gram
masła300 gram
cukrułyżka
cukru waniliowego100 ml
oleju rzepakowego (zastąpiłam
słonecznikowym i dodałam odrobinę więcej, bo ciasto nie chciało się połączyć)320 gram
mąkiłyżeczka
sody oczyszczonej+orzechy pistacjowe/włoskie/sezamPiekarnik rozgrzac do 150st. Utrzeć
masło z
cukrem, dodać
olej,
mąkę i
sodę, szybko zagnieść ciasto. Podzielic na 4 części zrolowac w wałeczki, pokroic na plasterki, rozpłaszczyc na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypac
orzechami i piec 20 min.SMACZNEGO! :)