Wykonanie
Z
polędwiczki wieprzowej można wyczarować najróżniejsze dania -tym razem pieczona z
rukolą i
suszonym pomidorem.SKŁADNIKI:2
polędwiczki wieprzowe100 - 150 g
rukoli5-6
suszonych pomidorów2 ząbki
czosnkuzioła prowansalskie10 ml
śmietany 18%sól,
pieprzoliwaPolędwiczki umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż (nie do końca) i rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą tak, aby uzyskać 2 płaty
mięsa.
Mięso posolić, popieprzyć, natrzeć roztartym
czosnkiem i
ziołami, polać 1-2 łyżkami
oliwy i odstawić do lodówki na noc. Na desce rozłożyć
mięso tak, aby tworzyło jedną płaszczyznę. Na
mięsie ułożyć
rukolę, na
rukoli pomidory. Zwinąć w rulon i zasznurować. Na patelni rozgrzać
oliwę i obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Przełożyć razem z tłuszczem do brytfanny, podlać wrzątkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec ok.40 minut. Sos z pieczenia połączyć ze
śmietaną. Z
mięsa zdjąć nić i pokroić na plastry.