Wykonanie
Bułeczki są dobre zaraz po upieczeniu, można je zjeść drugiego dnia na śniadanie.SKŁADNIKI:3 szklanki
mąki2 łyżki
oleju4 łyżki
cukru5 dag
drożdży1 szklanka
mleka1
jajko1
budyń śmietankowy lu
waniliowy + 2 szklanki
mlekawiśnie w cukrzeZ
drożdży, łyżki
cukru, łyżki
mąki i 1/2 szklanki ciepłego
mleka zrobić rozczyn. Gdy podwoi objętość dodać go wraz z pozostałym
mlekiem,
olejem,
cukrem i
jajkiem do
mąki. Wyrobić ciasto, przykryć,odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ugotować
budyń zgodnie z przepisem. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną
mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na krążkach nakładać łyżeczkę budyniu i 2-3 odsączone
wiśnie, formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować
mlekiem i piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C. Posypać
cukrem pudrem.