Wykonanie
Perliczka dobrze smakuje z
borówkami lub
żurawiną.SKŁADNIKI:1 perliczka30-40 dag
słoninysól,
pieprzrozmaryn200 ml
śmietany 18%przyprawa Maggi2 łyżki
mąkiPerliczkę natrzeć wewnątrz i na zewnątrz
solą,
pieprzem i
rozmarynem.
Słoninę pokroić na cienkie plasterki. Ptaka uformować, obłożyć plasterkami
słoniny i obwiązać. Włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po 20 minutach zmniejszyć ogień do 180 stopni C i zdjąć
słoninę, pozostawiając ją w naczyniu, piec kolejne 20 minut, podlewając tłuszczem z pieczenia. Gdy
mięso się ładnie zrumieni, wyjąć
słoninę i podlać 1/2 szklanki
wody. Dodać
śmietanę i
maggi, przykryć i piec do miękkości podlewając sosem. Wyjąć ptaka i podzielić na części. Sos zagęścić
mąką i zagotować, doprawić i podawać.