Wykonanie
Ciastka drożdżowe można przygotować z dowolnymi niezbyt soczystymi
owocami takimi, jak
morele,
brzoskwinie,
śliwki czy
gruszki.SKŁADNIKI:1/2 kg
mąki pszennej,1/2 łyżeczki
cukru wanilinowego,2,5 dag
drożdży3/4 szklanki
mleka7 dag
masła (może być roślinne),3 łyżki
cukru,1
jajko1
budyń waniliowy1/2 l
mlekamorele1/2 szklanki
mleka zagotować z
masłem. Gorącym
mlekiem zapażyć
mąkę wymieszaną z
cukrem i
cukrem wanilinowym.
Drożdże rozpuścić w pozostałej 1/4 szklanki
mleka, dodać łyżeczkę
cukru i łyżeczkę
mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do
mąki dodać
jajka i
drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto, odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Przygotować
budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudzić. Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Z prostokąta wyciąć mniejsze prostokąty wielkości ok. 4x15 cm.Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciatek podwinąć do góry. Na każdym
ciastku ułożyć ok. 2 łyżek budyniu. Na budyniu ułożyć pokrojone
morele. Piec w temperaturze 200 stopni C do zarumienienia.