Wykonanie
Przepis na tego
śledzia miałem w głowie już od dawna. Niedawno trafiła się okazja. Przypadkiem w sklepie kupiłem
tuszki śledziowe i mogłem zrealizować swój pomysł.Potrawa jest wyjątkowo dobra, a najlepszym dodatkiem do niej są domowej roboty frytki.Polecam każdemu, kto chciałby uwolnić się od wszechobecnego
łososia :)
Składniki:- 1 szklanka
mąki- 0,5 szklanki
ciemnego piwa- 2
jajka- 1 płaska łyżeczka
soli- soku z 1/2
cytryny- szczypta
pieprzu- 6
tuszek śledzia-
olej do smażeniaSposób przygotowania:
Tuszki myjemy, obcinamy płetwy i osuszamy, a następnie nacieramy
solą.Do miski wsypujemy
mąkę, dolewamy
piwo, wbijamy 2
jajka, dolewamy
sok z cytryny, dosypujemy łyżeczkę
soli i dodajemy szczyptę
pieprzu.Całość mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.Do garnka wlewamy
olej.
Olej w garnku powinien sięgać do połowy
tuszki.Rozgrzewamy
olej.
Śledzie zanurzamy w cieście, tak żeby ciasto dobrze je pokryło.Obtoczone
tuszki wrzucamy na rozgrzany
olej.Smażymy z obu stron po około 3 minuty.Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik, a następnie podajemy na talerz.Smacznego!