ßßß
Składniki:- Polędwiczka wieprzowa- 4 winne jabłka- 2 czerwone cebule- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka rozmarynu- 1 szklanka kaszy gryczanej- 1 łyżka brązowego cukru- 100 ml koniaku- garść żurawiny- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej- 1 płaska łyżeczka czarnuszki- 1 łyżka masła- sól i pieprzSposób przygotowania:Polędwiczkę myjemy i osuszamy.Nacieramy ją solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem i odstawiamy do lodówki na 2h.W tym czasie obieramy jabłka i cebulę i kroimy je na cząstki.Po 2h wyjmujemy polędwiczkę.W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy jabłka z cebulą.Na to wkładamy polędwiczkę.Całość gotujemy około 45 minut pod przykryciem, pamiętając, aby co jakiś czas zamieszać jabłka z cebulą, aby nie przywarły do dna.Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w wodzie z solą(według przepisu z opakowania). Kasza powinna być lekko aldente.Kaszę odlewamy i nie pozwalamy zbytnio ostygnąć.Czarnuszkę ucieramy w moździerzu.Przed samym podaniem rozpuszczamy cukier na patelni na karmel. Do karmelu wlewamy koniak i mieszamy.Do tego wsypujemy ugotowaną kaszę, dosypujemy łyżkę kawy i utartą czarnuszkę a także żurawinę. Całość smażymy około 3 minut cały czas mieszając.Na talerzu układamy mus jabłkowy, który powstał podczas duszenia.Na to układamy kaszę gryczaną, a nawierz pokrojoną w kawałki polędwiczkę.Smacznego!

