Wykonanie
Po raz pierwszy miałem okazję gotować polędwiczkę wieprzową. Chciałem zrobić coś innego, niż to, co mogłem znaleźć w przepisach w internecie i uważam, że eksperyment wyszedł znakomicie.

Składniki:- Polędwiczka wieprzowa- 4
winne jabłka- 2
czerwone cebule- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
rozmarynu- 1 szklanka
kaszy gryczanej- 1 łyżka
brązowego cukru- 100 ml
koniaku- garść
żurawiny- 1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej- 1 płaska łyżeczka
czarnuszki- 1 łyżka
masła-
sól i
pieprzSposób przygotowania:Polędwiczkę myjemy i osuszamy.Nacieramy ją
solą,
pieprzem,
czosnkiem i
rozmarynem i odstawiamy do lodówki na 2h.W tym czasie obieramy
jabłka i
cebulę i kroimy je na cząstki.Po 2h wyjmujemy polędwiczkę.W garnku rozpuszczamy łyżkę
masła i wrzucamy
jabłka z
cebulą.Na to wkładamy polędwiczkę.Całość gotujemy około 45 minut pod przykryciem, pamiętając, aby co jakiś czas zamieszać
jabłka z
cebulą, aby nie przywarły do dna.
Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w wodzie z
solą(według przepisu z opakowania).
Kasza powinna być lekko aldente.
Kaszę odlewamy i nie pozwalamy zbytnio ostygnąć.
Czarnuszkę ucieramy w moździerzu.Przed samym podaniem rozpuszczamy
cukier na patelni na karmel. Do karmelu wlewamy
koniak i mieszamy.Do tego wsypujemy ugotowaną
kaszę, dosypujemy łyżkę
kawy i utartą
czarnuszkę a także
żurawinę. Całość smażymy około 3 minut cały czas mieszając.Na talerzu układamy
mus jabłkowy, który powstał podczas duszenia.Na to układamy
kaszę gryczaną, a nawierz pokrojoną w kawałki polędwiczkę.Smacznego!


